Osaamisen johtaminen
Osaamisen strateginen johtaminen
Osaamisen johtaminen on tärkeä osa strategista henkilöstöjohtamista ja tulevaisuuden rakentamista. Osaava työvoima on yksi merkittävä resurssi työnantajalle. Jotta organisaation toiminta on tuloksellista ja vaikuttavaa se tarvitsee ajantasalla olevaa ja osavaa henkilökuntaa. Osaaminen on organisaation hitaasti kehittyvä pääoma ja näin ollen sen kehittämiseen on siis jatkuvasti kiinnitettävä huomiota. Osaamisen johtaminen ei ole menetelmä eikä projekti, vaan se on jatkuva prosessi. Työn muuttuvat vaatimukset edellyttävät organisaatioilta jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Johdon tahoilta hyvin suunniteltu henkilöstön kehittäminen tukee ja ylläpitää samalla myös organisaation kehittymistä. Osaamisen johtaminen( KT Kuntatyönantajat 10.3.2017)
Osaamisen johtamisen ja kehittämisen toimintamalli vaatii erityisen
paljon johtajuudelta. Sen tarkoitus on mahdollistaa tilanne jossa jokainen organisaation työntekijä voi olla huippu omassa työssään. Johdon ja esimiesten
tehtävänä on siis hahmottaa tulevaisuutta
yhdessä organisaation toimijoiden kanssa, vahvistaa osaamisen
kehittymistä tukevia olosuhteita sekä muuttaa strategiaa jatkuviksi
uusiksi osaamistarpeiksi. Tällä vahvistetaan organisaation arvopohjaa ja tavoitteita. Osaamisen johtaminen (Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK)

Osaamistarpeiden ennakointi
Osaamisen ennakoinnilla varmistetaan, että henkilöstövoimavarojen kehittäminen perustuu tulevaisuuden tarpeisiin ja tukee organisaation strategian toteuttamista. Jatkuva muutos edellyttää osaamistarpeiden muutosten, vanhentuneiden tietotaitojen sekä aivan uusien osaamistarpeiden ennakointia ja analysointia. Osaamisriskien tunnistaminen on myös erittäin tärkeää. Jos henkilöstön osaamisessa on puutteita se vaikuttaa negatiivisesti organisaation toimintaan. Muutokset osaamistarpeessa vaikuttavat henkilöstön määrään ja sen tarpeeseen sekä siihen millaisia osaamisvaatimuksia uusissa rekrytoinneissa tulee ottaa huomioon. Ennakointitiedot ovat organisaatioille hyödyksi suunnitellessa henkilöstöä koskevissa päätöksenteoissa. Osaamisen johtaminen (Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK)
Kehittämistarpeista saadaan tietoa erilaisia menetelmiä käyttäen. Kehityskeskustelut ovat yksi iso osa henkilöstön osaamistarpeiden kartoittamista. Osaamisen johtamisen toimintamalli perustuu keskusteluille ja yhteisen
tulevaisuuden rakentamiselle. Kehityskeskusteluissa esimies ja työntekijä sopivat yhdessä hänen tehtävänkuvaansa ja henkilökohtaista kehittymistä tukevat tavoitteet. Henkilökohtaiset tavoitteet ovat
osa yksiköiden tavoitteita ja vievät näin koko organisaation strategisia
tavoitteita eteenpäin
Osaamis- ja koulutustarvekartoituksilla saadaan esiin henkilöstön nykyinen osaaminen ja kehittämistarpeet. Jotta ennakointi toteutuu kartoitusta on tehtävä jatkuvasti ja osaamisen puutteisiin puututtava. Osaamiskartoitusten avulla koko organisaation osaamistarpeet linjataan vuosittaisiksi tavoitteellisiksi toteuttamissuunnitelmiksi henkilöstö- ja koulutussuunnitelmissa. Osaamisen johtaminen( KT Kuntatyönantajat 10.3.2017)
Ennakoinnista osaamisen kehittämiseen
Henkilöstön osaamista on kehitettävä ja ylläpidettävä. Sen on oltava suunnitelmallista organisaation osaaminen saadaan päivitettyä tulevaisuuden tarpeita varten. Tällöin myös poistuva
osaamistarve tulee korvata tarvittavalla tai täysin uudella osaamisella. Osaamisen kehittäminen perustuu tietoon, jota osaamisen ennakoinnilla on hankittu tulevaisuuden osaamistarpeista.
Kehittämistarpeiden kartoituksella saatujen tietojen mukaan voidaan siirtyä ennakoinnista osaamisen kehittämiseen. Tavoitteiden toteutumista on seurattava säännöllisesti ja niiden toteutumista arvioitava. Tavoitteiden toteutumisen kautta arvioidaan myös henkilön osaamisen kehittymistä ja samalla koko organisaation osaaminen kehittyy. Arvioinnilla voidaan myös parantaa ja kehittää osaamisen johtamista. Osaamisen johtaminen( KT Kuntatyönantajat 10.3.2017)
Osaamisen kehittämiseen on monenlaisia menetelmiä. Näistä esimerkkejä ovat:
-perehdyttäminen ja työhönopastus
-tehtävä- ja työkierto
-kehityskeskustelut ja palaute
-konferenssit, messut, vierailut, opintomatkat
-kouluttajana toimiminen
-lisä- ja täydennyskoulutus, omaehtoinen koulutus,tutkintoon johtava koulutus, trainee-ohjelmat, työssäoppiminen ja harjoittelut, verkko-oppiminen
-urapolut ja valmennus
-verkostot ja kehittämishankkeet

Osaamisen kehittäminen osana työhyvinvointia
Henkilöstön ajantasainen osaaminen ja heidän tietotaito ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös motivaatiota,
jotta työntekijä pystyy suuntaamaan osaamisensa oikeanlaiseen tekemiseen. Johdon systemaattinen osaamisen kehittäminen ja organisaation selkeät tavoitteet näkyvät henkilöstön tekemän työn merkityksellisyydessä ja innostuksessa. Työntekijän motivaaton lähteenä on kokemus työyhteisön jäsenyydestä. Strateginen osaamisen johtaminen yhtenäistää ja antaa tilaa henkilön yksilölliselle kasvulle.
Strateginen osaamisen johtaminen, organisaatiokulttuuri ja työnyvinvointi linkittyvät vahvasti yhteen. Työntekijän henkilökohtaiset tavoitteet ovat osa yksiköiden tavoitteita ja vievät koko organisaation strategisia tavoitteita eteenpäin.
Henkilökohtaisten tavoitteiden tarkoitus on siis edistää strategian
toteutumista ja lisätä työntekijän osaamista omassa tehtäväalueessaan.
Sopivasti haastavat tavoitteet motivoivat kehittymään työssä,
mahdollistavat onnistumisen tunteet, palkitsevat ja osoittavat työntekijän työn
merkityksen osana organisaation strategista kokonaisuutta.
Strategisen osaamisen johtamisen avulla vahvistetaan siis organisaatiokulttuuria. Kulttuuri ilmentyy käyttäytymisenä ja
vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Jaettu ymmärrys tulevaisuuden
osaamisen tarpeesta on omiaan vahvistamaan ja yhtenäistämään
organisaatiokulttuuria. Hyvin johdetulla strategisella osaamisen johtamisella vaikutetaan sekä tuloksellisuuteen että henkilöstön hyvinvointiin. Johtaminen ja esimiestyö (Leadership Finland, 14.8.2018)

Pohdinta
Organisaatioiden toimintakyvyn varmistaminen on äärettömän tärkeää. Jotta se onnistuu on henkilökunnan oltava osaavaa ja ajantasalla. Organisaatio mikä panostaa henkilöstönsä kehittämiseen ja osaamisen tukemiseen antaa henkilöstölleen signaalin siitä että se arvostaa työntekijöitään ja organisaation kulttuuria. Työhyvinvointi, hyvä johtaminen ja henkilöstön osaaminen kulkevat kaikki käsikädessä ja jos yksi pala tuosta kuviosta uupuu, muutkaan palaset eivät toimi. Nykyteknologia kehittyy hurjaa vauhtia ja säädökset sekä lait muuttuvat. Tämä vaatii osaamista ja ajantasalla olemista henkilöstön sekä organisaation tasolla. Onnistumisen kokemukset työssä ovat tärkeitä ja osaamisen ajantasalla pidolla tämä saavutetaan.